وبسایت مجتبی شیخ علی

مجتبی شیخ علی | آموزش مذاکره و مدیریت

دانستن بهتر است...

نگرش سیستمی و داستان گنجشک ها

نگرش سیستمی و داستان گنجشک ها

نگرش سیستمی یکی از ممترین ارکان مدیریت است. اگر نگرش سیستمی و افق دید نباشد، ممکن فاجعه به بار بیاید همانطور که در چین این اتفاق افتاد. در این مطلب هم داستان قتل عام گنجشک های چینی را مرور می کنیم و هم نکاتی در خصوص نگرش سیستمی برایتان خواهم گفت.

وقتی صحبت از نگرش سیستمی می شود، یکی از بهترین داستان های واقعی تاریخ، داستان قتل عام گنجشک های چینی است. در سال ۱۹۵۸، مائو رهبر انقلاب چین،طی گزارش هایی که بدستش رسیده بود، در صدد مبارزه با گنجشک ها در آمد. به او گزارش داده بودند که گنجشک ها بخش زیادی از محصولات کشاورزی را می خورند و می توانند تهدیدی برای جامعه باشند.

مائو از عموم مردم چین برای از بین بردن گنجشک ها کمک خواست. او فرمان قتل عام گنجشک ها را صادر کرد و از عموم مردم خواست که این کار را به عنوان یک حرکت انقلابی انجام دهند.

معلمان در مدارس، دانش آموزان را به کشتن گنجشک ها ترغیب می کردند و آنها را عامل اصلی نابودی و کمبود مواد غذایی معرفی می کردند.

هر دانش آموزی وظیفه داشت هرروز تعدادی گنجشک را با تیروکمان شکار کند، لانه های آنها را خراب کرده و تخم هایی که از آنها می بیند را نابود کند.

سربازان در کل کشور با صدای شیپور و تپل دسته های گنجشک ها را دنبال می کردند و مانع نشستن آن ها می شدند و گنجشک ها از فرط خستگی، بخاطر پرواز طولانی، سقوط می کردند و تلف می شدند.

تحویل دادن گنجشک ها جایزه و تشویق داشت و دانش آموزان نیز گنجشک ها را تحویل ماموران حکومتی می دادند و جایزه می گرفتند.

اما مسئله به این جا ختم نشد و ماجرا آنطوری که مائو انتظار داشت، پیش نرفت. چرا که ناگهان سروکله ملخ ها در مزارع پیدا شد و مشغول نابود کردن مزارع شدند.

اینجا بود که دولت تازه متوجه شده بود، غذای اصلی گنجشک ها، ملخ ها هستند و آنها در کنار غلات، ملخ ها را هم شکار می کردند و جلوی تکثیر و زیاد شدن ملخ ها و نابودی زمین های کشاورزی را می گرفتند و عملاً کشتن گنجشک ها دستکاری در اکوسیستم طبیعت بوده و نظم طبیعت را بهم ریخته است.

سریعاً دستور داده شد که دیگر گنجشک ها کشته نشوند، اما متاسفانه دیگر دیر شده و بود و تقریباً دیگر گنجشکی باقی نمانده بود.

این موضوع باعث ایجاد قحطی شدید در چین شد و بدنبال آن ۴۵ میلیون نفر جان خود را از دست دادند.

پس از این ماجرا، چین تا چندین سال از شوروی گنجشک واردات می کرد.

نتیجه گیری

این داستان را برای این بیان کردم تا اهمیت موضوع نگرش سیستمی و همچنین داشتن افق دید در مدیریت را روشن کنم.

نگرش سیستمی یکی از موضوعات مهم مدیریتی است که خیلی اوقات مدیران ایرانی، به آن توجه خاصی نمی کنند. در کنار این تفکر سیستمی، موضوعی بیان می شود با عنوان افق زمانی، اینکه یک تصمیم گیری در طول زمان چه تاثیری می تواند بر سیستم بگذارد.

برای مدیران، بخصوص مدیران کشوری و سیاستمداران، نگاه سیستمی و داشتن افق دید از مهمترین اولویت هایی است که آنها باید رعایت کنند.

زمانی که مدیری قصد دارد تصمیمی بگیرید، باید عواقب تصمیم خودش را در سالهای آینده ببینید. هرچه افق دید مدیر بیشتر باشد، مدت زمانی را که در تصمیم گیری خود می بیند، بیشترخواهد بود. مدیرانی که از مدیریت و نگرش سیستمی تهی هستند، معمولا افق دید کوتاهی دارند و حتی تا روز بعد خودشان را هم نمی بینند.

توصیه اول

در زمان تصمیم گیری تلاش کنید، عواقب این تصمیم را در یک ماه ، ۶ ماه، یک سال، ۵ سال، ۱۰ سال و ۱۰۰ سال آینده ببینید. برای اینکار حتما از مشاوران و افراد دارای صلاحیت کمک بگیرید.

توصیه دوم

در برخورد با مشکلات هم نگرش و افق دید داشته باشید، خیلی اوقات مدیران تمام علت مشکلات را در عوامل انسانی جستجو می کنند، در حالی که اگر با نگرش و دید سیستمی با مشکلات برخورد شود، عامل انسانی در ردیف های آخر قرار می گیرد.

این مطلب را بخوانید: درسهایی از برند زاپوس

توصیه سوم

تصمیم های لحظه ای و بدون فکر، دشمن نگرش سیستمی است. زمانی که مدیری تصمیمی یکباره می گیرد که غالباً بدون فکر است، عواقب آن را نمی بیند و این موضوع در بسیاری از مواقع تبدیل به فاجعه می شود.

توصیه چهارم

اگر مدیر هستید، حتماً در اقدام ها و تصمیم ها کمی تامل کنید و از مشورت افراد با صلاحیت استفاده کنید. داشتن یک تیم مشاور و همراهی کننده در امر تصمیم گیری می تواند مسیر تصمیم ها را هموار کند. در این زمینه حتماً از افرای که واقعاً صاحب فکر و اندیشه هستند بهره بگیرید نه افراد ناآگاهی که صرفاً  حرف می زنند. در ضمن برخی از مدیران افرادی لجباز  و یکدنده هستند و همین موضوع سبب ایجاد مشکلات عدیده در آینده سازمان می شود.

توصیه پنجم

اگر مذاکره کننده هستید، باید به افق زمانی و نگرش سیستمی توجه داشته باشید، مذاکره کننده ها معمولاً در جلسات مذاکره تصمیم می گیرند، امتیاز می دهند و امتیاز می گیرند، قرارداد امضا می کنند و … در این میان در هرکدام از این اقدام ها باید توجه به تفکر سیستمی و اصل افق زمانی را مد نظر قرار بدهند، چرا که یک تصمیم اشتباه و یک قرارداد اشتباه می تواند به شدت برای آنها دردسر ساز شود.

سعی می کنیم در مطالب بعدی مثال های دیگری در خصوص تفکر سیستمی و همچنین افق زمانی، برای شما آماده کنم

دوره رایگان مذاکره شیخ علی

امتیاز ۵ از ۲ رای

پیشنهاد میکنم این مطالب رو هم بخونید!

یک پاسخ به «رادیوآموزش۲۳:ویژگی افراد موفق»

من کتاب چالش رهبری رو از اپلیکیشن خوانا خریدم که محتوای آن درمورد ویژگی‌های یک رهبر لایق و موفق هستش و به همه توصیه میکنم این کتاب رو این آدرس وب‌سایت: www.khanabooks.com

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

3 × 5 =

تمامی حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به مجتبی شیخ علی است | 1394 طراحی و اجرا : آژانس تبلیغاتی هور

رفتن به بالای صفحه